Паметно готвење

Рачно готвење

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ за акриламидот

Акриламидот кој се создава при печење храна која содржи скроб, како што е чипс, помфрит и леб, може да предизвика здравствени проблеми. Се препорачува оваа храна да се готви на ниска температура и да не се препекува, препржува или гори.

ЗАБЕЛЕШКА

Загревањето се препорачува за сите режими за готвење, освен доколку не е поинаку назначено во водичот за готвење.

Совети за додатоците

Вашата рерна се испорачува со голем број различни додатоци. Можно е да ви недостасуваат некои од додатоците наведени во табелата подолу. Меѓутоа, дури и ако не ви се испорачани сите додатоци наведени во овој водич за готвење, можете да ги искористите тие што веќе ги имате и да ги добиете истите резултати.

Садот за печење и универзалниот сад може да се користат наизменично.

Кога готвите храна со масло, препорачливо е да ставите друг сад под решетката за печење во кој ќе се собира вишокот масло. Доколку ви е испорачан додатокот за решетката за печење, можете да го користите во комбинација со решетката за печење.

Доколку ви е испорачан универзалниот сад или длабокиот сад или, пак, и двата, за готвење храна со масло е подобро да го користите садот кој е подлабок.

Печење

Ви препорачуваме претходно да ја загреете рерната за да добиете најдобри резултати.

Храна

Додатоци

Ниво

Вид на

Темп. (°C)

Време (мин.)

греење

 

 

 

 

 

Пандишпан

Решетка за печење,

2

 

160-170

35-40

 

тава Ø 25-26 cm

 

 

 

 

Мраморен колач

Решетка за печење,

3

 

175-185

50-60

 

тава во вид на калап

 

 

 

 

Пита со овошје

Решетка за печење,

3

 

190-200

50-60

 

тава за пита со овошје

 

 

 

 

 

Ø 20 cm

 

 

 

 

Печиво со квасец

Универзален сад

2

 

160-180

40-50

во сад со овошје и

 

 

 

 

 

прелив од тесто

 

 

 

 

 

Парчиња овошје

Решетка за печење,

3

 

170-180

25-30

 

огноотпорен сад

 

 

 

 

 

22-24 cm

 

 

 

 

Погачи

Универзален сад

3

 

180-190

30-35

 

 

 

 

 

 

Лазањи

Решетка за печење,

3

 

190-200

25-30

 

огноотпорен сад

 

 

 

 

 

22-24 cm

 

 

 

 

Пуслици

Универзален сад

3

 

80-100

100-150

 

 

 

 

 

 

Суфле

Решетка за печење,

3

 

170-180

20-25

 

чаши за суфле

 

 

 

 

Колач од јаболка со

Универзален сад

3

 

150-170

60-70

квасец во сад

 

 

 

 

 

Домашна пица,

Универзален сад

2

 

190-210

10-15

1-1,2 kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Македонски  23

готвење Паметно

NV66M3531BS_OL_DG68-00895A-01_BG+HR+MK+RO+SQ+SR+SL+EN.indb 23

 

 

2017-04-18 ￿￿ 10:49:14