Bijlage G
Softwarelicentieovereenkomst voor eindgebruikers
3.Kennisgeving via
EINDE VAN SCHEMA 2
Schema 3
Open source en licenties van derden
Schema 3-A
Indien dit
GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
Dit is een
Versie 2, juni 1991
Copyright © 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc. 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA
Het is eenieder toegestaan om dit licentiedocument te kopiëren en er letterlijke kopieën van te verspreiden. Het is echter niet toegestaan er wijzigingen in aan te brengen.
Preambule
De licenties van de meeste software zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat u de software niet kunt delen en wijzigen. De GNU General Public License daarentegen is bedoeld om te garanderen dat u vrije software kunt delen en wijzigen en om ervoor te zorgen dat de software door alle gebruikers kan worden gebruikt. Deze General Public License is van toepassing op de meeste software van de Free Software Foundation en op andere programma's waarvan de auteurs ze onder deze licentie plaatsen. (Op bepaalde software van de Free Software Foundation is echter de GNU Lesser General Public License [algemene, minder publieke licentie van de GNU] van toepassing.) U kunt deze ook toepassen op uw eigen programma's.
Met 'vrije software' wordt software bedoeld die door iedereen mag worden gewijzigd. Hiermee wordt niet gratis software bedoeld. Onze General Public Licenses zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat u exemplaren van vrije software kunt verspreiden (en indien gewenst kosten voor deze service in rekening kunt brengen), dat u de broncode van de software hebt of deze kunt krijgen als u dat wilt, dat u de software kunt wijzigen of delen ervan kunt gebruiken in nieuwe vrije programma's en dat u weet dat u deze dingen kunt doen.
We kunnen uw rechten alleen beschermen door beperkingen te creëren die het anderen verbieden u deze rechten te ontzeggen of u te vragen ze op te geven. Als u exemplaren van de software verspreidt of als u de software wijzigt, brengen deze beperkingen bepaalde verantwoordelijkheden voor u met zich mee.
Als u bijvoorbeeld exemplaren van een dergelijk programma verspreidt, of dat nu gratis of tegen kosten gebeurt, dient u de ontvangers dezelfde rechten te geven die u ook hebt. U dient er ook voor te zorgen dat zij de broncode ook krijgen of kunnen krijgen. En u dient deze voorwaarden aan hen te laten zien, zodat ze op de hoogte zijn van hun rechten.
We beschermen uw rechten in twee stappen: (1) we beschermen software auteursrechtelijk, en (2) we bieden u deze licentie die u wettelijke toestemming geeft de software te kopiëren, verspreiden en/of wijzigen.
Bovendien willen we er voor de bescherming van auteurs en onszelf voor zorgen dat iedereen begrijpt dat er voor deze vrije software geen garanties gelden. Als de software door iemand anders is gewijzigd en doorgegeven, willen we dat de ontvangers ervan weten dat wat zij hebben niet de originele software is, zodat eventuele problemen die door anderen zijn veroorzaakt de reputatie van de originele auteur niet schaden.
Ten slotte lopen vrije programma's altijd het risico te worden gepatenteerd. We willen het risico voorkomen dat verspreiders van een vrij programma individuele patentlicenties verkrijgen en zo het programma tot hun eigendom maken. Om dit te voorkomen, hebben we duidelijk gemaakt dat alle patenten ofwel een licentie voor vrij gebruik door iedereen moeten inhouden ofwel helemaal geen licentie.
Hierna volgen de exacte voorwaarden voor kopiëren, verspreiden en wijzigen.
31 |