VIGTIGE PUNKTER VED BRUG AF
MIKROBØLGEOVNEN
- Mindre kødstykker, små fisk og snittede grønsager til- beredes hurtigere end store stykker. Til gullasch, stuv- ninger og sammenkogte retter skal kødet skœres i stykker, der er max. 2 x 2 cm.
-For at opnå det bedste resultat er det vigtigt at placere maden på den bedste
måde. Hvis De bager fx. kartofler, bør de placeres rundt på drejetallerken, hvorved det bedste resultat opnås. Er der forskellige størrelser på det, der skal til- beredes, placeres de mindste dele mod midten, og de største og mere kompakte dele udad, hvor opvarmnin- gen sker først.
-Mindre mœngder koger hurtigere end store. Hvis De fordobler mœngden, øges tilberedningstiden nœsten til det dobbelte. Det er upraktisk med små mœngder i store skåle, afpas derfor altid skåle eller fades størrel- se efter madens mœngde.-
-I de fleste tilfœlde laver man maden på fuld effekt. De lave effekter bruges fortrinsvis til optøning samt tilbe- redning af oste. –mœlke,– og œggeretter. Hele œg med skal kan ikke koges i mikrobølgeovnen – da de kan risikere at eksplodere.
-Ved tilberedning af grønsager er kogetiden afhœngig af grønsagernes friskhed. Kontroller derfor tilberednin- gen og tillœg eller fratrœk noget i tiden.
-Den korte tilberedningstid bevirker, at maden ikke koger vœk. Der kan eventuelt tilsœttes lidt vand. Kog- ning af fisk og grønsager behøver kun en mindre- mœngde vand.
-Hele stege krœver lœngere tilberedningstid end sam- menkogte retter. En gratin med kød og kartofler skal have lœngere tid end en tœrte. En steg krœver lœnge- re tid end en ret med hakket kød. Det er altid mœng- den kontra tiden.
-Fuld effekt anvendes for at få maden til at koge hurtigt og lavere effekt til fœrdigkogning og for at beholde en god aroma.
-Hvilken effekt, der skal vœlges, afhœnger af retten. Jo koldere madvaren er, jo lœngere tilberedningstid. Mad- varer med stuetemperatur tilberedes hurtigere end madvarer fra køleskab eller dybfryser. Det må man tage i betragtning, når man bruger tabellerne. Der kan let vœre op til 50% tidsforskel.
-For at få jœvn tilberedning af kompakte retter som kød og fjerkrœ er det vigtigt at vende kødstykkerne nogle gange.
-Maden oplagrer varme i sig. Derfor beregnes 10% af tilberedningstiden til denne eftervarme.
-Med bageovnen er man vant til så vidt muligt at undgå at åbne ovndøren. Med mikrobølgeovnen er det ander- ledes. Her går ingen energi eller vœsentlig varme til spilde. De kan åbne ovndøren, så tit De vil, og se til maden.
-Hvis hele middagen tilberedes i mikrobølgeovnen, tilrå- des det at starte med de mest kompakte madvarer som f.eks. kartofler. Når disse er kogt, tildœkkes de, hvorefter resten tilberedes.
-Ønsker man et “stegt” udseende uden at anvende varmluft eller grill, kan man pensle med grillsovs, eller krydderier som paprika og karry.
-Der kan bages i mikrobølgeovnen, blot ikke efter opskrifter hvori der indgår gœr.
-Ved opvarmning af vand og andre drikke i mikrobølge- ovnen kan det ske at temperaturen overstiger 100°C (over kogepunktet) uden at det kan ses at væsken koger. For at undgå dette skal følgende overholdes:
a). | Brug ikke ligesidede beholdere med smalle hal- |
se. | |
b). | Rør rundt i væsken før beholderen sættes ind i |
mikrobølgeovnen. |
c). | Efter endt opvarmning lad da beholderen stå et |
lille stykke tid. Rør nu rundt i væsken igen før beholde- ren tages ud af mikrobølgeovnen.
- Sørg for, at beholderen ikke er lukket med tœtslutten- de låg, når de bruges i ovnen – der kan opstå overtryk.
-Metalklemmer og andre låg/folier, der indeholder metaltråde kan danne gnister i ovnen og skal derfor fjernes.
-Kontroller at beholderen er lavet af egnet materiale. Nogle plastarter kan blive “slatne” og miste formen. Andre plastarter og nogle keramik–typer kan sprœkke
– isœr når der varmes små mœngder mad. For at teste om en beholder er egnet til brug i en mikrobølge ovn, skal beholderen stilles ind i ovnen, et glas fyldt halvt op med vand stilles i beholderen. Start ovnen i 15–30 sek. på højeste effekt. Hvis beholderen bliver meget varm at røre ved, bør den ikke benyttes i ovnen.
-Lad ikke ovnen vœre uden opsyn, når den er igang, isœr ikke hvis maden varmes i papir, plast eller andet brœndbart materiale.
-Ved for lang opvarmningstid kan nogle levnedsmidler forkulle og udvikle røg. Hvis det sker, så lad lågen vœre lukket og sluk helt for ovnen, så kvœles eventuel opstået ild.
-Lad ikke ovnen køre uden fødevarer i – der skal vœre noget i ovnen, der kan optage mikrobølgeenergien
-Nogle levnedsmidler med lavt vandindhold, f.eks. chokolade i blokke og bagvœrk med sødt fyld, skal varmes forsigtigt. Ellers kan de blive ødelagt eller øde- lœgge beholderen.
-Brug ikke skåle/beholdere og indpakninger af metal medmindre de er udformet specielt til brug i mikroov- ne. Mikrobølgerne reflekteres og kan ikke komme ind til maden gennem metallet.
-Brug ikke tallerkener eller skåle/beholdere af farvet glas eller med metaldekorationer eftersom de kan blive ødelagt.
Ligeledes kan der dannes gnistdannelser i ovnrummet.
-Efter at have opvarmet babymad eller væsker i en sut- teflaske rør da altid rundt i maden/væsken og check temperaturen grundigt før servering. Dette skal sikre at varmen er jævnt fordelt og skal gøres for at undgå skoldningsskader. OBS! Låget og/eller sutten må ikke være sat på sutteflasken når denne sættes ind i mikro- bølgeovnen.