När kameran har anslutits till datorn, kan bildfilerna öppnas genom att helt enkelt dubb- belklick på dess symboler. Kopiering av bilder kan göras genom att dra och släppa (drag and drop) bildfilens symbol till en plats på någon av datorns diskar. Filer och mappar på CompactFlash-kortet kan raderas med datorns hjälp. Formatera aldrig CompactFlash-kortet från datorn; använd alltid kameran för att formatera kortet.

Bildfilens indexnummer kanske inte stämmer överens med bildrutans nummer. Vartefter bilder bilder raderas i kameran, kommer bildräkneverket att justera sig självt för att visa antalet bilder i mappen och numrera om bildrutornas nummer därefter. Bildfilernas indexnummer ändras inte när en bild raderas. När en ny bild har tagits, kommer den att tilldelas ett nummer som är en siffra högre än det högsta indexnumret i mappen. Filnumren kan styras med funktionen ”file number memory” (filnummerminne) under fli- ken (custom 1) på ”setup”-menyn (sid. 88).

När indexnumret i bildfilens namn blir högre än 9.999, kommer en ny mapp att skapas med ett nummer som är en siffra högre än det tidigare högsta mappnumret på CompactFlash-kortet: d.v.s från 100MLT05 till 101MLT05. När en DPOF-fil har skapats för en utskriftsorder (sid. 78), görs automatiskt en ”misc.”-mapp för den filen.

Att observera om kameran

Bildfilerna innehåller ”exif tag”-data. Dessa data innehåller tid och datum när tagningen gjordes såväl som de kamerainställningar som använts. Dessa data kan avläsas på kameran eller med ”DiMAGE Image Viewer utility”.

Om en bild från kameran öppnas i ett bildbehandlingsprogram, som t.ex. Arcsoft PhotoImpression och sedan sparas över de ursprungliga data (med samma filnamn), kommer ”exif tag”-informationen att raderas. När andra program än ”DiMAGE Image Viewer Utility”, spara alltid om bildfilen med annat namn för att skydda originalfilens ”exif tag”-data.

101