Valokuvauskäsitteet

Aukon koko esitetään arvona, jota kutsutaan f-arvoksi. F-arvo on polttoväli jaettuna objektiivin halkaisijalla. Jos objektiivin polttoväli on esimerkiksi 50 mm ja f-arvo F2, aukon halkaisija on 25 mm (50 mm / 25 mm= F2) Mitä pienempi f-arvo, sitä suurempi aukon koko.

Aukon kokoa nimitetään valotusarvoksi (EV). Valotusarvon suurentaminen (+1 EV) merkitsee sitä, että valon määrä kaksinkertaistuu. Valotusarvon pienentäminen (-1 EV) merkitsee sitä, että valon määrä puolittuu. Voit myös hienosäätää valon määrää valotuksen kompensointitoiminnolla jakamalla valotusarvot osiin 1/2, 1/3 EV jne.

+1 EV

-1 EV

F1.4

F2

F2.8

F4

F5.6

F8

Valoarvon askeleet

Aukkoarvo ja terävyysalue

Voit sumentaa tai tarkentaa kuvien taustaa muuttamalla aukon kokoa. Se liittyy läheisesti terävyysalue (DOF), joka voidaan ilmaista pienenä tai suurena.

Kuva, joka on otettu suurella

Kuva, joka on otettu pienellä

terävyysalue

terävyysalueella

Aukon kotelossa on useita lehtiä. Lehdet liikkuvat yhtä aikaa ja säätelevät aukon keskiosan läpi pääsevän valon määrää. Lehtien määrä vaikuttaa myös valon muotoon yökuvia otettaessa. Jos aukossa on parillinen määrä lehtiä, valo jakautuu parilliseen määrään alueita. Jos lehtien määrä on pariton, alueiden määrä on kaksi kertaa lehtien määrä.

Esimerkiksi aukko, jossa on kahdeksan lehteä, jakaa valon kahdeksan alueeseen, ja aukko, jossa on seitsemän lehteä, jakaa sen 14 alueeseen.

Seitsemän lehteä

Kahdeksan lehteä

 

 

 

 

15