-Hvis hele middagen tilberedes i mikrobølgeovnen, tilrådes det at starte med de mest kompakte madvarer som f.eks. kartofler. Når disse er kogt, tildækkes de, hvorefter resten tilberedes.
-Ønsker man et “stegt” udseende uden at anvende varmluft eller grill, kan man pensle med grillsovs, eller krydderier som paprika og karry.
-Der kan bages i mikrobølgeovnen, blot ikke efter opskrifter hvori der indgår gær.
-Ved opvarmning af vand og andre drikke i mikrobølgeovnen kan det ske at temperaturen overstiger 100°C (over kogepunktet) uden at det kan ses at væsken koger. For at undgå dette skal følgende overholdes:
a). Brug ikke ligesidede beholdere med smalle halse. b). Rør rundt i væsken før beholderen sættes ind i mikrobølgeovnen.
c). Efter endt opvarmning lad da beholderen stå et lille stykke tid. Rør nu rundt i væsken igen før beholderen tages ud af mikrobølgeovnen.
-Sørg for, at beholderen ikke er lukket med tætsluttende låg, når de bruges i ovnen – der kan opstå overtryk.
-Metalklemmer og andre låg/folier, der indeholder metaltråde kan danne gnister i ovnen og skal derfor fjernes.
-Kontroller at beholderen er lavet af egnet materiale. Nogle plastarter kan blive “slatne” og miste formen.
Andre plastarter og nogle keramik–typer kan sprække – især når der varmes små mængder mad. For at teste om en beholder er egnet til brug i en mikrobølge ovn, skal beholderen stilles ind i ovnen, et glas fyldt halvt op med vand stilles i beholderen. Start ovnen i 15–30 sek. på højeste effekt. Hvis beholderen bliver meget varm at røre ved, bør den ikke benyttes i ovnen.
-Lad ikke ovnen være uden opsyn, når den er igang, især ikke hvis maden varmes i papir, plast eller andet brændbart materiale.
-Ved for lang opvarmningstid kan nogle levnedsmidler forkulle og udvikle røg. Hvis det sker, så lad lågen være lukket og sluk helt for ovnen, så kvæles eventuel opstået ild.
-Lad ikke ovnen køre uden fødevarer i – der skal være noget i ovnen, der kan optage mikrobølgeenergien- Nogle levnedsmidler med lavt vandindhold, f.eks. chokolade i blokke og bagværk med sødt fyld, skal varmes forsigtigt. Ellers kan de blive ødelagt eller ødelægge beholderen.
-Brug ikke skåle/beholdere og indpakninger af metal medmindre de er udformet specielt til brug i mikroovne. Mikrobølgerne reflekteres og kan ikke komme ind til maden gennem metallet.
-Brug ikke tallerkener eller skåle/beholdere af farvet glas eller med metaldekorationer eftersom de kan blive ødelagt. Ligeledes kan der dannes gnistdannelser i ovnrummet.
-Efter at have opvarmet babymad eller væsker i en sutteflaske rør da altid rundt i maden/væsken og check temperaturen grundigt før servering. Dette skal sikre at varmen er jævnt fordelt og skal gøres for at undgå skoldningsskader.
OBS!
Låget og/eller sutten må ikke være sat på sutteflasken når denne sættes ind i mikrobølgeovnen.
OBS!
Tallerkener, fade o.l. med metalrand, guld, sølv o.s.v. kan IKKE bruges, da det kan forårsage gnistdannelser i ovnrummet.
Glas
Glasskåle er særdeles velegnede.
Stentøj
Glaserede stentøjsskåle er også velegnede. Heri holder maden sig længere varm end i andre fade. Uglaseret stentøj
kan også bruges.
Plastic
Plasticbeholdere kan anvendes til mange opvarmningsformål, men er ikke anvendelige til stegning. Plasticbeholdere af materialet “melamin”, “polyethylen” og “phenol” plastic
kan ikke anvendes.
Porcelæn
Alt porcelæn kan anvendes i mikrobølgeovnen; dog er ildfast porcelæn at foretrække.
Ildfaste lågfade
Glasfade, hvis låg lukker så tæt, at der ikke kan slippe damp ud, er ideelle til grønsager og frugt, der ikke tilsættes væske. (Dog ikke mere end 5 min.).
Bruningsfad
Man skal være meget varsom med netop denne slags fade. Genopvarm aldrig et bruningsfad mere end 5 minutter på drejetallerken. En passende isolator som fx. en varmeprøvet tallerken skal placeres mellem bruningsfadet og drejetallerken for at undgå at drejetallerken bliver overophedet.
Det er vigtigt at tildække maden!
De fleste madvarer bør tildækkes. En tæt tildækning holder damp og fugtighed, hvilket forkorter tilberedningstiden i mikrobølgeovnen.
Dette gælder i særdeleshed, når der er tale om grønsager, fiskeretter samt gryderetter. At tildække maden indebærer også, at man fordeler varmen bedre og derved får et hurtigt
og godt resultat af tilberedningen.
Stegefilm
Kan bruges. Anvendes specielt i forbindelse med supper, saucer, sammenkogte retter eller ved optøning. Kan også anvendes som løs overdækning for at forhindre fedt m.v. i at tilstænke ovnen.
Køkkenrulle
Er ideelt, da den opsuger fugtighed og fedt. F.eks. kan bacon lægges lagvis med køkkenrulle. Det bliver helt sprødt, da det ikke ligger i “sit eget fedt”. Hjemmebagt brød kan tages
direkte fra fryseren, pakkes ind i køkkenrulle og opvarmes i mikrobølgeovnen.
Våd køkkenrulle
Kan anvendes i forbindelse med fisk eller grønsager. Når maden dækkes, forhindres udtørring.
Pergamentpapir
Fisk, store grønsager som blomkål, majskolber o.lign. kan indpakkes i vådt pergamentpapir.
Stegeposer
Er ideelle til kød, fisk og grønsager. De må imidlertid aldrig lukkes med metalclips, men snøres med bomuldstråd. Prik små huller i posen og læg den i ovnen på en tallerken eller
et glasfad.