Sanasto
AF (Automaattinen tarkennus)
Järjestelmä, joka tarkentaa laitteen objektiivin automaattisesti kuvauskohteeseen. Laite käyttää automaattiseen tarkennukseen kontrastia.
Aukko
Aukko säätelee laitteen kuvakennoon pääsevän valon määrää.
Videokameran tärinä (epäterävyys)
Jos laitetta liikutetaan sulkimen ollessa auki, kuva voi olla epäterävä. Näin käy yleisimmin silloin, kun valotusaika on pitkä. Voit estää tärinän suurentamalla herkkyyttä ja käyttämällä lyhyempää valotusaikaa. Voit myös vakauttaa laitteen käyttämällä jalustaa tai DIS- tai OIS- toimintoa.
Sommittelu
Valokuvauksessa sommittelu tarkoittaa kuvauskohteiden asettelemista. Yleensä kannattaa käyttää nk. kolmanneksen sääntöä.
CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor)
CMOS on kuvakenno, joka tuottaa lähes
Digitaalizoomaus
Ominaisuus, joka parantaa keinotekoisesti
Tehollinen kuvapisteiden määrä
Toisin kuin kuvapisteiden kokonaismäärä, tämä on niiden kuvapisteiden todellinen määrä, joita käytetään kuvan toisintamiseen.
EV-arvo
Kaikki laitteen valotusajan ja objektiivin aukon yhdistelmät, joilla saadaan tulokseksi sama valotus.
Valotus
Laitteen kuvakennoon pääsevän valon määrä. Valotusta säädetään valotusajan, aukon arvon ja
Polttoväli
Polttopisteen etäisyys linssin keskipisteestä (millimetreinä). Pitkä polttoväli kaventaa katselukulmaa ja suurentaa kuvauskohdetta. Lyhyt polttoväli laajentaa katselukulmaa.
F-luku
MPEG-4 AVC/H.264
Optinen zoom
Tämä yleiszoom suurentaa kuvaa heikentämättä kuvanlaatua.
Laatu
Kuvaa digitaalisen kuvan pakkaussuhdetta. Korkealaatuisten kuvien pakkaussuhde on pieni ja tiedostokoko yleensä suuri.
Tarkkuus
Digitaalisen kuvan kuvapisteiden määrä. Jos kuvan tarkkuus on suuri, siinä on paljon kuvapisteitä ja se on yleensä tarkka.
Valotusaika
Valotusaika tarkoittaa sulkimen avautumisesta sen sulkeutumiseen kuluvaa aikaa. Sillä on paljon merkitystä kuvan kirkkauden kannalta, koska se säätää aukon kautta kuvakennoon kulkevan valon määrää. Lyhyt valotusaika päästää valoa kennoon lyhyemmän aikaa, jolloin kuvasta tulee tumma ja liikkuvat kuvauskohteet näyttävät pysähtyneiltä.
Telemakro
Tällä voit ottaa lähikuvia pienistä kohteista.
Valkotasapaino (väritasapaino)
Kuvan värien (yleensä päävärien eli punaisen, vihreän ja sinisen) voimakkuuden säätö. Valko- tai väritasapainoa säätämällä kuvan värit toistuvat oikein.
Liitteet 124