Arcam DT91 manual Zoeken naar radiostations FM, Een voorinstelling programmeren, Mono-uitvoer

Models: DT91

1 52
Download 52 pages 27.48 Kb
Page 47
Image 47
Zoeken naar radiostations: FM

Zoeken naar radiostations: FM

Een zoekactie verrichten

Zorg ervoor dat de DT91 in FM-modus is ingesteld (dit door de DAB/FM knop in te drukken tot ‘FM’ op het display wordt weergegeven).

Er zijn twee manieren om naar zenders in FM-modus te zoeken. Indien u de zendfrequentie van het station kent, gebruik de roteerknop op het voorpaneel tot de gewenste frequentie wordt weergegeven. Normaalgezien hoort u nu de gewenste zender. Kent u de frequentie van de gewenste zender niet, druk dan de 4 of 3 knoppen op de afstandsbediening voor een alternatieve manier van zoeken; na een vertraging van een seconde, start de DT91 met het zoekproces naar de volgende aanwezige zender. De DT91 stopt met zoeken als deze een zender met een sterk genoeg signaal vindt, speelt de gevonden zender en toont de gegevens van het radiostation.

Indien u geen zenders kan ontvangen, dan is het signaal van uw antenne onvoldoende. Neem in dat geval contact op met uw Arcam-verdeler voor verdere informatie of advies.

Mono-uitvoer

In sommige gebieden met een zwak signaal kan het helpen om mono-uitvoer voor de FM-tuner af te dwingen, omdat mono een veel lagere signaalsterkte nodig heeft om acceptabele resultaten te produceren. Druk op MENU, dan gebruik maken van de controle knop tot ‘Mono’ op het display wordt gegeven. Als de signaalsterkte in uw gebied goed is, behoudt u de instelling ‘Stereo’.

Een voorinstelling programmeren

Vooringestelde zenders zijn zowel in DAB als in FM beschikbaar. Een maximum van 16 zenders kan worden opgeslagen als voorinstellingen.

Selecteer eerst de zender die u een voorinstelling wenst toe te wijzen. Druk STORE 1-8of STORE 9-16, druk dan de gewenste voorsinstellingsknop om de zender op te slaan.

Een voorinstelling selecteren

Om een voorinstelling tussen 1 en 8 te selecteren, druk de overeenkomstige knop. Om een voorinstelling tussen 9 en 16 te selecteren, hou de overeenkomstige knop gedurende twee seconden ingedrukt.

De display-modus veranderen

De onderste lijn van het display kan verschillende modi weergeven: programma type, frequentie van de zender, dynamische strook (doorlopende tekst), data waarden (toont zender data-snelheid en stereo/ mono modus) en signaalsterkte (een grafische balk). Druk DISPLAY MODE op het frontpaneel of MODE op de afstandsbediening om deze verschillende display-opties te doorlopen.

N.B.: display-modi voor DAB en FM zijn onafhankelijk van elkaar ingesteld.

Programma type

Het programma type is een korte beschrijving van het soort programma dat wordt uitgezonden, en (indien geselecteerd) wordt weergegeven onder de naam van de zender.

Zendfrequentie (enkel FM)

De zendfrequentie instelling toont de naam van de zender (indien beschikbaar) samen met de frequentie waarop deze zender wordt uitgezonden. Dit kan handig zijn in gebieden waar een zelfde zender op verschillende frequenties kan worden uitgezonden, en zo te verzekeren dat de juiste transmissie van de zender wordt geselecteerd.

Dynamische strook (DAB) / RDS (FM)

Dit is een blok van 128 karakters met doorlopende tekst dat door de meeste zenders wordt gebruikt om programma-informatie weer te geven (zoals titels, handige telefoonnummers en website-adressen).

Data-snelheid (enkel DAB)

De instelling voor de data-snelheid maakt het mogelijk om de data-snelheid van een zender te zien in combinatie met de MPEG-modus. De data-snelheid wordt weergegeven in kbits/seconde en een hogere data-snelheid geeft een betere audio-kwaliteit aan. De DT91 ondersteunt een maximale data-snelheid van 224kbps, maar de meeste zenders worden uitgezonden aan een snelheid van 128kbps of minder. De MPEG modus van een zender geeft aan of een zender in stereo of mono wordt uitgezonden.

Signaalsterkte

De meter voor de signaalsterkte is een eenvoudige grafische balk dat een snelle visuele indicatie geeft van de ontvangstkwaliteit. Bij DAB transmissies gaat het om een omgekeerde meting van de Viterbi foutwaarde, waarbij een nul foutwaarde een volledige balk aangeeft (alle segmenten van de balk zijn verlicht) en een 500 fouten/seconde waarde, geen balk toont (geen enkel segment van de balk wordt verlicht). Bij FM transmissies geeft de grafische balk een eenvoudige analoge meting van de signaalsterkte weer.

Secundaire diensten (enkel DAB)

Bepaalde zenders kunnen één of meerdere secundaire diensten aanbieden. Deze hebben vaak een tijdelijk karakter; sportevenementen zoals bijvoorbeeld voetbalmatchen kunnen als een secundaire dienst worden uitgezonden. Zenders die secundaire diensten aanbieden worden aangegeven met een ‘>’ symbool. Deze secundaire diensten kunnen worden onthuld door de roteerbare keuzeknop kloksgewijs te draaien. De secundaire diensten zelf worden aangegeven door een ‘<’ symbool.

Men dient eerst een hoofdzender te selecteren om te zien of er secundaire diensten worden aangeboden. Enkel een hoofdzender kan worden geprogrammeerd onder een voorinstelling.

Nederlands

DT91

NL-7

Page 47
Image 47
Arcam DT91 manual Zoeken naar radiostations FM, Een voorinstelling programmeren, De display-modusveranderen, Mono-uitvoer