SÄRSKILDA SÄKERHETSREGLER FÖR MASKINEN

1.Tänk på att maskinen alltid är i redo för att användas, eftersom den inte behöver kopplas in till ett elektriskt uttag.

2.Håll maskinen i de isolerade greppytorna när du utför arbeten där det finns risk för att verktyget (borr e.d.) kan komma i kontakt med gömd led- ningsdragning. Om du borrar in i en strömfö- rande ledning så kommer alla metalldelar på maskinen att bli strömförande, vilket kan leda till att operatören får en elektrisk stöt.

3.Använd hörselskydd om maskinen används under längre perioder. Att utsättas för höga ljud under en längre tid kan leda till nedsatt hörsel.

4.Använd en hård huvudbonad (skyddshjälm), skyddsglasögon och/eller ansiktsmask. Det är också lämpligt att använda andningsmask och tjockt vadderade handskar.

5.Kontrollera att verktyget (borr e.d.) sitter fast ordentligt, innan du påbörjar arbetet.

6.Maskinen är konstruerad för att under normal drift avge vibrationer. Skruvar o.d. kan lossna, vilket kan leda till skador på maskinen och olyckor. Kontrollera att alla skruvar är ordentligt åtdragna innan du påbörjar arbetet.

7.Värm upp maskinen genom att låta den gå utan belastning i några minuter vid kallt väder, eller om maskinen inte har använts under en längre tid. Det gör att smörjningen kommer igång. Det är svårt att genomföra slagborrningsdrift utan att maskinen är tillräckligt uppvärmd.

8.Se alltid till att du står stadigt.

Laddning (Fig. 2)

9.Kontrollera att det inte står någon under dig, när maskinen används på högt belägna platser.

10.Håll maskinen stadigt, med båda händerna.

11.Håll händerna borta från rörliga delar.

12.Lämna inte maskinen medan den är igång. Maskinen får endast startas när den hålls i hän- derna.

13.Rikta inte maskinen mot någon person i närhe- ten medan maskinen går. Verktyget (borr e.d.) kan lossna och flyga iväg, och i värsta fall orsaka allvarliga skador på personer i närheten.

14.Rör inte själva verktyget (borr e.d.), eller de delar av maskinen som finns i verktygets närhet (chuck osv.), omedelbart efter avslutat arbete; de kan vara oerhört heta och orsaka brännskador.

SPARA DESSA ANVISNINGAR.

BRUKSANVISNING

Laddning och hantering av kraftkassetten (Fig. 1)

Stäng alltid av verktyget innan batterikassetten sätts i eller tas bort.

Ta bort låsplattan på verktyget för att ta bort batterikas- setten, och fatta tag om båda sidorna på kassetten och dra ut det från verktyget.

Rikta in tungan på batterikassetten mot spåret i verk- tygshuset för att sätta i kassetten, och skjut den på plats. Tryck tillbaka låsplattan på sin plats. Var noga med att stänga låsplattan helt innan verktyget används för att undvika att batterikassetten av misstag faller ut ur verktyget.

Sätt i laddaren i ett lämpligt växelströmsuttag. Laddningslampan tänds med ett grönt ljus. Sätt i kraftkassetten så att plus- och minuspolerna på kraftkassetten är på samma sida som respektive markeringar på laddaren. För in kassetten helt och fullt i laddningsurtaget så att den vilar mot laddningsurtagets botten. När kraftkassetten satts i ändras ladd- ningslampans färg från grönt till rött och laddningen påbörjas. Laddningslampan lyser med stadigt sken under hela laddningen. När laddningslampan ändrar färg från rött till grönt är laddningen avslutad. Se i tabellen nedan för ladd- ningstid. Om du lämnar kraftkassetten i laddaren efter avslutad laddning övergår laddaren till läget “ströladdning (underhållsladdning)” vilket varar i ungefär 24 timmar. Dra ur laddarens nätkabel från strömkällan efter laddningen.

Batterityp

Kapacitet (mAh)

Antal celler

Laddningstid

 

 

 

 

1202, 1202A, 1222

2 000

10

Cirka 45 min.

 

 

 

 

1200, 1220

1 300

10

Cirka 30 min.

 

 

 

 

1233

2 200

10

Cirka 50 min.

 

 

 

 

1234

2 600

10

Cirka 60 min.

 

 

 

 

1235

3 000

10

Cirka 70 min.

 

 

 

 

FÖRSIKTIGHET!

Laddaren är avsedd för laddning av Makita kraftkassett. Använd den aldrig för andra ändamål eller för att ladda bat- terier av andra märken.

Vid laddning av en ny kraftkassett, eller en kraftkassett som inte använts under lång tid kan det hända att kraftkas- setten inte kan laddas fullt. Detta är normalt och indikerar inte någon felaktighet hos laddare eller kassett. Kraftkas- setten kan laddas fullt efter att den laddats upp och laddats ur några gånger.

Vid laddning av en kraftkassett från en maskin som just använts, eller en kraftkassett som har legat på en plats utsatt för direkt solljus eller värme under en längre tid kan det hända att laddningslampan blinkar med rött sken. Vänta en stund om detta inträffar. Laddningen påbörjas efter att kraftkassetten svalnat. Kraftkassetten svalnar snabbare om du avlägsnar den från laddaren.

Om laddningslampan blinkar med omväxlande grönt och rött sken har ett problem uppstått, och laddning kan inte genomföras. Kontakterna på laddaren eller kraftkassetten är igensatta med damm eller skräp, eller så är kraftkasset- ten utsliten eller skadad.

Om du vill ladda två kraftkassetter i följd bör du låta det gå 15 minuter mellan laddningarna.

39

Page 39
Image 39
Makita HR160D Särskilda Säkerhetsregler FÖR Maskinen, Spara Dessa Anvisningar Bruksanvisning, Laddning Fig