Nederlands
Een schoon en gezond gebit...met Philips!
De kwaliteit van de tanden en kiezen is van groot belang voor een goede spijsvertering. Het gebit speelt verder een belangrijke rol bij het spreken, en voor een aantrekkelijk uiterlijk is een gaaf gebit een absolute voorwaarde.
Helaas gaan tanden en kiezen vaak voortijdig verloren door tandbederf en tandvleesontstekingen. De voornaamste oorzaak hiervan is tandplak (“plaque”).
Wat is tandplak?
Tandplak is een zacht, kleverig laagje dat voortdurend op de tanden en kiezen wordt afgezet. Het heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en kiezen en bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen.
Zolang de plak nog zacht is, kan deze gemakkelijk worden verwijderd. Gebeurt dit niet tijdig, dan kan de tandplak verkalken. Deze harde, verkalkte tandplak wordt “tandsteen” genoemd.
Op het ruwe oppervlak van deze tandsteen kan zich gemakkelijk opnieuw zachte plak hechten.
Omdat tandsteen meestal erg vast zit, zal de tandarts of mondhygiënist dit moeten verwijderen.
Op de tekening (fig. 1) ziet u de doorsnede van een tand.
De wortel van de tand is door de sterke vezels van het wortelvlies (paradontium) bevestigd aan het kaakbot.
Het kaakbot wordt bedekt door tandvlees (gingiva).
Tandvlees, kaakbot en wortelvlies vormen samen het steunweefsel van het gebit.
Wat zijn de gevolgen van tandplak?
De bacteriën in tandplak produceren een zuur dat het glazuur en het zich daaronder bevindende tandbeen van de tanden en kiezen kan oplossen. Op deze manier onstaat tandbederf (cariës).
Behalve het genoemde zuur, vormen de bacteriën nog schadelijke stoffen die ontsteking van het tandvlees (gingivitis) of aantasting van het steunweefsel (parodontitis) kunnen veroorzaken.
In fig. 2 ziet u dit proces afgebeeld: de ondiepe spleet rond de tand is een diepe “pocket” (= zak) geworden, die gevuld is met tandplak en tandsteen.
19