Wireless-G-breedbandrouter

Hoofdstuk 2: Het plannen van uw draadloze netwerk

Netwerktopologie

Een draadloos lokaal netwerk (WLAN) is exact gelijk aan een normaal lokaal netwerk (LAN), behalve dat iedere computer in het WLAN gebruikmaakt van een draadloos apparaat om verbinding met het netwerk te maken. Computers in een WLAN delen hetzelfde frequentiekanaal en dezelfde SSID (een identificatienaam die wordt gedeeld door de draadloze apparaten die tot hetzelfde draadloze netwerk behoren).

ssid (service set identifier): de naam van uw draadloze netwerk.

Ad-hocmodus versus infrastructuurmodus

In tegenstelling tot bekabelde netwerken kunnen draadloze netwerken in twee verschillende modi worden ingesteld: infrastructuur en ad-hoc. Een infrastructuurconfiguratie bestaat uit een WLAN en een bekabeld LAN die via een toegangspunt met elkaar communiceren. Een ad-hoc-configuratie bestaat uit computers met draadloze apparatuur die rechtstreeks met elkaar communiceren. De keuze tussen deze twee modi wordt bepaald door de vraag of het draadloze netwerk al dan niet gegevens of randapparatuur moet delen met een bekabeld netwerk.

Als de computers in het draadloze netwerk toegankelijk moeten zijn voor een bekabeld netwerk of als ze een randapparaat zoals een printer moeten delen met de computers in het bekabelde netwerk, moet het netwerk in infrastructuurmodus worden ingesteld. De basis van de infrastructuurmodus bestaat uit een draadloze router of een draadloos toegangspunt, zoals de Wireless-G-breedbandrouter, dat dient als het belangrijkste communicatiepunt in een draadloos netwerk. De router verzendt gegevens naar computers die zijn uitgerust met draadloze netwerkadapters die binnen een bepaalde radius van de router kunnen 'zwerven'. U kunt de router en meerdere toegangspunten zo schakelen dat deze achter elkaar functioneren, zodat het roaming-bereik wordt vergroot. Bovendien kunt u het draadloze netwerk zo instellen dat het ook met uw Ethernet-hardware communiceert.

Als het draadloze netwerk relatief klein is en alleen bronnen hoeft te delen met de andere computers in het draadloze netwerk, kan de ad-hocmodus worden gebruikt. In de ad-hocmodus kunnen computers die met draadloze zenders en ontvangers zijn uitgerust, rechtstreeks met elkaar communiceren zodat er geen draadloze router of draadloos toegangspunt nodig is. Het nadeel van deze ad-hocmodus is dat computers met draadloze apparatuur niet kunnen communiceren met computers in een bedraad netwerk. Communicatie tussen de computers met draadloze apparatuur wordt uiteraard beperkt door de afstand en de interferentie tussen de computers.

infrastructuur: een draadloos netwerk dat via een toegangspunt als brug met een bedraad netwerk is verbonden.

ad-hoc : een groep draadloze apparaten die rechtstreeks met elkaar communiceren (peer-to- peer) zonder een toegangspunt te gebruiken.

Hoofdstuk 2: Het plannen van uw draadloze netwerk

4

Netwerktopologie

Page 555
Image 555
Linksys WRT54G(EU/LA) manual Hoofdstuk 2 Het plannen van uw draadloze netwerk, Netwerktopologie