7.Precauţii de sănătate - Electricitatea. Toate cablurile electrice de prelungire, ștecărele și sursa de electricitate trebuie să fie în conformitate cu standardele și cu reglementările în vigoare. Asiguraţi-vă că sursa de alimentare electrică de la reţea la care este conectată mașina este echipată cu un dispozitiv de curent rezidual (RCD) cu un curent de declanșare de cel mult 30 mA. Asiguraţi-vă că toate cablurile, ștecărele și dispozitivul de curent rezidual se află în stare bună de funcţionare, că acestea se conformează caracteristicilor cerute, sunt montate sau conectate corect și sunt perfect curate. NU deconectaţi niciodată mașina de la sursa de alimentare electrică de la reţea prin tragerea cablului. Niciodată nu utilizaţi sau păstraţi mașina și cablul de prelungire în medii umede. Dacă cablul este deteriorat sub orice formă, deconectaţi-l imediat de la priza electrică de la reţea, având mare grijă să nu atingeţi niciun fir neizolat. Evitaţi orice contact cu suprafeţele legate la împământare atunci când utilizaţi mașina (conducte metalice, cabluri, conductori pentru iluminat etc.). Când lucraţi în exterior, toate cablurile de prelungire conectate la mașină trebuie să fie aprobate pentru utilizare în exterior. Evitaţi înnodarea cablurilor electrice și nu folosiţi niciodată cabluri de prelungire care se înfășoară pe tambur.

8.Precauţii de sănătate - Încălzirea. În timpul funcţionării, roata dinţată și lanţul ating temperaturi foarte ridicate, aveţi grijă să nu atingeţi aceste părţi cât timp sunt fierbinţi.

9.Precauţii de sănătate - Componentele ascuţite sau mobile. Nu atingeţi niciodată lanţul cu excepţia cazului când mașina este oprită; în orice situaţie, fiţi întotdeauna extrem de atenţi deoarece lanţul este foarte tăios și poate tăia chiar și când este oprită mașina.

10.Zona de lucru. Inspectaţi cu mare atenţie întreaga zonă de lucru pentru a identifica orice sursă de pericol (ex.: drumuri, poteci, cabluri electrice, arbori periculoși etc.) Aveţi grijă deosebită atunci când lucraţi în zone dispuse în pantă. Zonele accidentate pot cauza răniri: înainte de utilizarea mașinii, îndepÎrtaţi bolovanii, cioburile, cablurile, componentele metalice, cutiile de conserve, sticlele și orice alt obiect străin din zona de lucru. De asemenea, luaţi în considerare orice pericol potenţial care nu ar putea fi sesizat din cauza zgomotului produs de mașină. Asiguraţi-vă că o a doua persoană se află la o distanţă suficient de redusă pentru a putea fi chemată în caz de accident. Când lucraţi în zone izolate, întotdeauna transportaţi o trusă de prim ajutor și asiguraţi-vă că aţi informat alte persoane despre locul exact în care vă aflaţi.

11.Operaţiile de lucru

Nu începeţi niciodată lucrul cu mașina înainte de a executa următoarele: îndepărtaţi

protecţia capacului cadrului de ghidare; asiguraţi-vă că la lanţ a ajuns o cantitate suficientă de ulei; asiguraţi-vă că aveţi o cale de retragere planificată faţă de arborii în cădere (când tăiaţi arbori).

Este strict interzisă utilizarea mașinii pentru:

îndepărtarea crengilor sau rădăcinilor; în cazul în care există orice pericol ca lanţul să intre în contact cu pământul, cu protecţia electrică sau stocul de lemn tăiat; la tăierea ramurilor foarte subţiri sau tufelor (acestea se vor rupe ușor și pot lovi trecătorii sau utilizatorul cauzând răniri grave); la doborârea arborilor fără instruire și echipament adecvat (frănghii, cârlige corespunzătoare etc.); începerea operaţiilor de tăiere cu lama deja introdusă într-un canal sau tăietură anterioară; utilizarea mașinii în timp ce staţi pe scări sau pe alte suprafeţe instabile; utilizarea mașinii în condiţii meteorologice extreme, vreme cu intemperii, cu vizibilitate redusă și iluminare insuficientă (temperaturi foarte scăzute, vreme umedă fierbinte, ceaţă, ploaie, vânt, pe timp de noapte etc.); utilizarea mașinii cu braţele întinse: lucrul trebuie făcut întotdeauna în așa fel încât utilizatorul să poate reacţiona imediat în situaţii neașteptate; este interzisă lăsarea mașinii fără protecţie; permiterea altor persoane să atingă cablul, cablul de prelungire sau mașina; forţarea mașinii în timpul operaţiei de tăiere (aceasta poate cauza defectarea motorului sau pierderea controlului asupra mașinii); blocarea comutatorului sau a dispozitivului de blocare a comutatorului cu bandă adezivă sau alte materiale.

Nu uitaţi să: tăiaţi numai lemn (niciodată nu tăiaţi plastic, metal, piatră, plăci de gips-carton sau alte materiale); asiguraţi-vă că întrerupătorul NU este PORNIT înainte de a conecta ștecărul în priză sau înainte de a elibera braţul de frânare a lanţului; asiguraţi-vă că lanţul nu atinge niciun obiect în momentul în care întrerupătorul este adus în poziţia PORNIT; Ţineţi la distanţă trecătorii și animalele de zona de lucru (unde este necesar, îngrădiţi zona și folosiţi semne de avertizare) la o distanţă minimă de 2,5 x înălţimea trunchiului; în orice caz nu mai puţin de zece metri. Oricând este posibil folosiţi o menghină sau un tăietor de lemne pentru a bloca lemnul să fie tăiat; întotdeauna ţineţi mașina după cum urmează: Apucaţi mânerul din faţă cu mâna stângă și mânerul din spate cu mâna dreaptă, strângând degetul mare și celelalte degete ferm în jurul mânerului (în timpul utilizării, mașina poate glisa înainte sau înapoi sau poate crea o reacţiune, provocând o reacţie de recul: ţinerea corectă a mașinii reduce riscul pierderii controlului asupra uneltei); Întotdeauna asiguraţi-vă că cablul/cordonul de prelungire este menţinut în spatele utilizatorului, pentru a nu crea o sursă de pericol pentru utilizator și

LIMBA ROMÂN^- 4

Page 247
Image 247
McCulloch Inline 1800 T, 964830401, 964830301, Inline 1650 manual Este strict interzisă utilizarea mașinii pentru