brugervejledning
MONTERING AF OMD-5 OG OMDC1 HØJTTALERE
BEMÆRK: Beslagene til
1.Vælg det sted, der passer bedst i Deres rum, til monteringen.
2.Hold beslaget til vægmontering op mod væggen på det valgte sted og afmærk midten af de to huller. Her skal det passende monteringsbeslag anbringes, så det kan bære højttalerens vægt på en forsvarlig måde. Isenkram kommer ikke sammen med højttaleren, fordi byggematerialer er meget forskellige fra land til land, men det anbefales, at De bruger en nr.8 hoved skrue. Skruens længde bestemmes af vægmaterialet.
3.Hvis man monterer direkte på en blød plade, er det nødvendigt at anvende passende forankringer, da skruer alene ikke giver en forsvarlig montering. Anbring forankringerne, og hold derefter monteringsbeslaget op mod væggen. Skru skruen i, til den sidder godt fast. Forsøg, hvis det er muligt, at montere på en vægstolpe. Diagram 3
4.Skru den vedlagte bolt ind i indsatsen, der sidder oven over terminalen, bag på
Anbring de to vedlagte gummidupper bag på højttaleren på hver side af terminalerne. Diagram 4.
5.Hold højttaleren oprejst og sæt boltens hoved ind i et store hul. Lad højttaleren glide ned på plads. Diagram 5.
ADVARSEL! Sluk forstærkeren, før enhver signalforbindelse etableres eller afbrydes!
DOBBELT LEDNING METODE (GÆLDER KUN OMD-15 )
Denne metode involverer brug af flere ledninger og stik for at nå til de to terminalsæt på OM Design højttalerne samtidigt. Før man begynder, fjernes guld kortslutningsstykkerne, der forbinder det øverste og nederste sæt indgangsterminaler. Stykkerne fjernes ved, at man løsner alle klemmerne og trækker stykkerne ud af tilslutningsterminalen. Husk at lægge dem et sikkert sted, hvis de skal bruges igen.
Derefter forbindes de to separate sæt ledninger til de fire tilslutningsterminaler.
TILKØRING
Det er MEGET VIGTIGT, at nye OM Design højttalere bliver kørt rigtigt til, inden man foretager nogen form for præcise opstillinger eller systemjusteringer, eller før de indstilles til høje styrkeniveauer. Højttalerne køres bedst til ved, at man afspiller et stykke musik med et bredt dynamisk lydbillede med moderat lydstyrke længst muligt. Brug af gentagsfunktionen på en CD eller DVD maskine er en stor hjælp. Man opnår først den optimale lyd efter ca. 100 timers afspilning. Når tilkøringen er overstået, kan styrkeniveauet øges. Lad være med at lade højttalerne spille med fuld styrke, før tilkøringen er overstået..Transducerne har brug for at løsne sig, og indtil det sker, kan de tage skade.
Inden man begynder at finindstille, skal man kontrollere, at alle tilslutninger er rigtigt udført, og at højttalerne har haft mulighed for at blive kørt til i mindst 100 timer.
Det antages, at man allerede har anbragt de enkelte højttalere i systemet og nu forsøger at finindstille de nye højttaleres ydelse til rummet. Det følgende vil sikre, at man opnår et godt resultat.
HØJTTALERNE FORBINDES TIL SYSTEMET
Sådan forbindes højttalersystemet: Begynd med een højttaler og forbind een kanal ad gangen. Begynd med fronthøjttalerne. Kontroller altid, at hele A/V systemet er SLUKKET, før tilslutningen foretages. De positive og negative (røde og sorte) sider på højttalerterminalerne SKAL passe til de positive og negative (røde og sorte) terminaler på modtageren eller forstærkeren. Hvis de ikke passer, vil man få en unormal lyd, og mangle bassen. Når fronthøjttalerne er forbundet, tilsluttes de øvrige højttalere til de rigtige kanaler på modtageren eller forstærkeren. De tre tilslutningsmetoder med forklaring følger:
TRADITIONEL TILSLUTNING
1.Ved hjælp af den valgte højttalerledning og terminalmetode, forbindes ledningen (husk den positive og negative polaritet) til det nederste sæt stik. Kontroller, at terminalerne er spændt. Guld ”kortslutningsstykkerne”, der forbinder de nederste og øverste stik , skal blive siddende.
2.Gentag dette på den næste højttaler.
ALMINDELIGE OPLYSNINGER
Aflytningsrummet er det sidste led af et audiosystem, og det vil betyde forskellen mellem en jævnt god lyd og en fantastisk lyd. Reflektering, der er en del af alle musikoptagelser og gengivelser, har stor indvirkning på systemets ydelse. Hvis rummet er for “levende”, hvilket mener, at der er mange nøgne overflader som f. eks. vinduer, hårde gulvbelægninger og enkel møblering, kan man synes, at lyden er for skarp. Hvis rummet er “dødt”, hvilket mener, at der er tykke tæpper, polstrede møbler og mange ting på væggene, kan man synes, at lyden mangler dynamik. For at råde bod på dette kan man overveje små ændringer i rummet, da de som regel giver store forbedringer af lydkvaliteten. I de fleste rum må man finde en balance mellem udseende og lyd, men tålmodighed og små ændringer i anbringelse og indstilling kan give et enormt akustisk udbytte. De lavere frekvenser påvirkes normalt mest af rummet. Hvis man synes, at bassen lyder ujævn eller overdreven ved visse frekvenser, kan man eksperimentere med placeringen af fronthøjttalerne eller deres orientering mod lytteområdet og dermed løse nogle af problemerne. Hvor nær højttalerne står ved væggene vil også have en indvirkning på basfrekvenserne.
18