TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page28

Pentru a asigura succesul tuturor preparatelor dumneavoastră, vă prezentăm câteva reguli pe care trebuie să le urmaţi.

Temperatura joasă şi fermentarea de durată, iată secretul!

Amestecul este transformat în iaurt sau iaurt fără zer prin incubare la temperatura potrivită pentru o anumită perioadă de timp.

Selectarea ingredientelor

Lapte

Ce tip de lapte trebuie să utilizaţi?

Toate reţetele noastre (cu excepţia cazului în care se precizează altfel) sunt preparate din lapte de vacă. Puteţi utiliza lapte vegetal, precum lapte de soia, de exemplu, precum şi lapte de oaie sau de capră, dar, în acest caz, fermitatea iaurtului poate varia în funcţie de laptele utilizat. Laptele crud sau laptele cu perioadă de valabilitate mare şi toate tipurile de lapte descrise mai jos sunt potrivite pentru aparatul dumneavoastră:

Lichid

 

 

 

Condensat

 

Lapte

Lapte

Lapte

 

 

semi-degresat

integral

crud

Lapte sterilizat cu perioadă de valabilitate mare: laptele integral UHT produce iaurturi mai ferme. Utilizând lapte semi-degresat veţi obţine iaurturi mai subţiri. Cu toate acestea, puteţi utiliza lapte semi- degresat şi puteţi scurge iaurtul timp de 1-3 ore pentru a obţine textura dorită.

Lapte pasteurizat: acest tip de lapte face iaurtul mai cremos şi produce o pojghiţă subţire la suprafaţă.

Lapte crud (lapte de fermă): acesta trebuie fiert. De asemenea, este recomandat să îl lăsaţi să fiarbă un timp îndelungat. Este periculos să folosiţi acest tip de lapte fără a-l fierbe. Apoi trebuie să-l lăsaţi să se răcească înainte de a-l utiliza în aparat. Nu este recomandată crearea de culturi cu iaurturi preparate din lapte crud.

Lapte praf: utilizând lapte praf veţi obţine iaurturi foarte cremoase. Respectaţi instrucţiunile producătorului înscrise pe cutie.

Alegeţi, de preferinţă, un tip de lapte integral care nu necesită fierbere (lapte UHT cu perioadă de valabilitate mare sau lapte praf).

Laptele crud (proaspăt) trebuie fiert şi apoi răcit şi trebuie să i se înlăture caimacul.

Ferment

Dacă aţi fiert laptele, aşteptaţi până când acesta atinge temperatura camerei înainte de

aadăuga

fermentul. Utilizaţi laptele la temperatura camerei pentru a nu distruge proprietăţile fermentului dumneavoastră.

Acesta este preparat din:

-Un iaurt natural cumpărat din magazin cu o cât mai lungă perioadă de valabilitate; astfel, iaurtul dumneavoastră va conţine mai mult ferment activ pentru mai multă fermitate.

-Unul dintre iaurturile preparate recent de dumneavoastră – acesta trebuie să fie natural şi preparat recent. Acest procedeu se numeşte crearea culturilor de iaurt. După cinci procese de creare a culturilor, iaurtul folosit îşi pierde fermenţii activi şi riscă, aşadar, să confere o consistenţă mai puţin fermă. Atunci va trebui să începeţi din nou cu un iaurt cumpărat din magazin.

28