Ghid de preparare

MICROUNDELE

Energia microundelor penetrează efectiv alimentele, fiind atrasă şi absorbită de conţinutul de apă, grăsime şi zahăr din acestea.

Microundele determină mişcarea rapidă a moleculelor din alimente. Mişcarea rapidă a acestor molecule creează fricţiune, iar căldura rezultată are rolul de a găti alimentele.

PREPARAREA

Materialele de gătit pentru prepararea la microunde:

Pentru eficienţă maximă, vasele de gătit trebuie să permită penetrarea rapidă a energiei microundelor. Microundele sunt reflectate de metale, cum ar fi oţelul, aluminiul şi cuprul, dar pot penetra ceramica, sticla, porţelanul şi materialele plastice, precum şi hârtia şi lemnul. În consecinţă, alimentele nu trebuie preparate niciodată în recipiente din metal.

Alimentele adecvate pentru prepararea la microunde:

Multe tipuri de alimente sunt adecvate pentru prepararea la microunde, inclusiv legumele, fructele, pastele, orezul, cerealele, fasolea, peştele şi carnea proaspete sau congelate. Sosurile, cremele, supele, budincile, alimentele din conserve pot fi de asemenea gătite la cuptorul cu microunde. În general, prepararea la microunde este ideală pentru toate alimentele care în mod normal ar fi gătite pe plită. Se poate topi inclusiv unt sau ciocolată (vezi capitolul cu sfaturi, tehnici şi sugestii).

Acoperirea în timpul preparării

Acoperirea alimentelor în timpul preparării este foarte importantă, deoarece apa evaporată se transformă în abur şi contribuie la procesul de preparare. Alimentele pot fi acoperite în diferite moduri: de ex. cu un capac din ceramică sau plastic, sau cu folie specială pentru microunde.

Duratele de aşteptare

După terminarea preparării alimentelor, durata de aşteptare este importantă pentru a permite uniformizarea temperaturii în interiorul alimentelor.

Ghid de preparare pentru legume congelate

Se foloseşte un bol de sticlă pyrex, cu capac, de dimensiune potrivită. Se prepară legumele acoperite pe durata minimă – consultaţi tabelul. Se continuă prepararea pentru a obţine rezultatul dorit.

Se amestecă de două ori în timpul preparării şi o dată după preparare. Se adaugă sare, mirodenii sau unt după preparare. Se acoperă pe durata de aşteptare.

Aliment

Porţie

Putere

Durată

Durată de

Instrucţiuni

 

 

 

(min.)

aşteptare

 

 

 

 

 

(min.)

 

Spanac

150 g

600 W

5½-6½

2-3

Se adaugă 15 ml

 

 

 

 

 

(1 linguri) de apă

 

 

 

 

 

rece.

Broccoli

300 g

600 W

10-11

2-3

Se adaugă 15 ml

 

 

 

 

 

(1 linguri) de apă

 

 

 

 

 

rece.

Mazăre

300 g

600 W

8-9

2-3

Se adaugă 15 ml

 

 

 

 

 

(1 linguri) de apă

 

 

 

 

 

rece.

Fasole verde

300 g

600 W

10-11

2-3

Se adaugă 15 ml

 

 

 

 

 

(1 linguri) de apă

 

 

 

 

 

rece.

Amestec de

300 g

600 W

9-10

2-3

Se adaugă 15 ml

legume (morcovi/

 

 

 

 

(1 linguri) de apă

mazăre/porumb)

 

 

 

 

rece.

Amestec legume

300 g

600 W

8½-9½

2-3

Se adaugă 15 ml

(chinezesc)

 

 

 

 

(1 linguri) de apă

 

 

 

 

 

rece.

17

ROMÂNĂ

GE71A-BOL_DE68-04050C-03_RO.indd 17

 

 

2015-02-14 �� 4:48:24