Yleiset turvallisuusohjeet
päästä siihen öljyä, varo teräviä reunoja sekä laitteen pyöriviä osia. Vialliset tai kie- toutuneet kaapelit lisäävät riskiä saada sähköisku.
e)Jos työskentelet ulkotiloissa, käytä silloin jatkokaapelia, jonka käyttö on sallittu myös ulkotilaan. Ulkotilaan so- veltuva kaapeli vähentää riskiä saada sähköisku.
3. Henkilöiden turvallisuus
a)Ole aina tarkkaavainen, tarkista aina, mitä teet ja toimi järkevästi sähkölaitteilla työskennellessäsi.
Älä käytä laitetta, jos olet väsynyt, käyttänyt huumeita, alkoholia tai lääkkeitä. Epätarkkaavaisuus laitetta käytet- täessä voi aiheuttaa vaikeita loukkaantumisia.
b)Käytä henkilökohtaisia turva-
varusteita ja suojalaseja aina. Henkilökohtaisten turvavarusteiden
käyttö, kuten pölynaamari, turvakengät, kypärä tai kuulosuoja, vähentävät loukkaantumisriskiä.
c)Vältä tahatonta käyttöönottoa. Varmis- tu, että kytkin on asennossa „AUS“ (päältä), ennen kuin asetat pistokkeen pistorasiaan. Jos kannat laitetta ja sormesi on kytkimellä tai jos laite on jo kytketty virtalähtee- seen, voi se aiheuttaa loukkaantumisen.
d)Poista kaikki työkalut ja ruuviavaimet paikalta ennen kuin kytket laitteen. Pyörivässä laiteosassa oleva työkalu tai avain voi johtaa tapaturmaan.
e)Älä yliarvioi itseäsi. Tarkista, että sei- sot tukevalla perustalla ja pystyt pitä- mään tasapainon. Siten voit odottamattomis- sa tilanteissa kontrolloimaan laitetta paremmin.
f)Käytä sopivaa vaatetusta. Älä käytä löy- siä vaatteita äläkä pidä koruja. Hiukset, vaatteet ja käsineet on pidettävä etäällä liikkuvista osista. Löysät vaatteet, korut ja avo- naiset hiukset voivat jäädä kiinni liikkuviin osiin.
g)Jos laitteeseen asennetaan pölyn-
16 FI
4.Tarkkaavainen käsittely ja käyttö sähkölaitteilla
a)Älä ylikuormita laitetta. Käytä työssä siihen tarkoitettua sähkölaitetta. Sopivalla työkalulla on helpompi ja turvallisempi työskennellä.
b)Älä käytä sähkölaitteita, jos kytkin on viallinen. Sähkölaite, jonka kytkin ei toimi, on vaarallinen ja se täytyy korjata.
c)Irrota ensin pistoke pistorasiasta, kun aiot säätää laitetta, vaihtaa osia tai jos asetat laitteen pois. Tämä toimen- pide estää laitteen uudelleenkäynnistyksen.
d)Säilytä laitteet pois lasten ulottuvilta. Älä anna laitetta henkilöille, jos he eivät ole tietoisia sen käytöstä eivätkä ole lu- keneet käyttöohjetta. Sähkölaitteet ovat vaarallisia henkilöille, jotka eivät tunne laitetta.
e)Hoida laitetta huolella. Tarkista, että liik- kuvat osat toimivat moitteettomasti, eivät ole juuttuneet kiinni, murtuneet tai vioittu- neet niin, että se vaikuttaa laitteen toi- mintoon negatiivisesti. Korjauta vialliset osat ennen käyttöä. Monet loukkaantumiset johtuvat juuri siitä syystä, että laitetta ei ole huollettu.
f)Pidä terät terävinä ja puhtaina. Huolella hoidetut leikkuuterät terävine leikkuu- reunoineen eivät juutu niin helposti kiinni työ- kappaleeseen ja ne toimivat kevyemmin.
g)Käytä sähkötyökaluja, lisätarvikkeita, käyttötarvikkeita jne. tässä esitetty- jen määräysten mukaisesti ja aina erityistä tyyppiä vastaavasti. Ota huomioon työolosuhteet ja työ. Sähkö- työkalujen käyttö muuhun kuin sille määrättyyn tarkoitukseen voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita.
Laitekohtaiset turvallisuusohjeet
Toimintaohjeet
JJos työskentelet ulkona, käytä
JVarmista, että työkappale on tukevasti kiinni.