МАКЕДОНСКИ

Водич за опрема за готвење

За да готвите во микробранова печка, микробрановите треба да може да навлезат во храната, без да се рефлектираат или апсорбираат од садот кој се користи. Бидете внимателни при изборот на садови за готвење. Ако садовите се наменети за употреба во микробранова печка, не треба да се грижите. Во следната табела се прикажани разни видови на садови со забелешка дали се погодни или не за употреба во микробранова печка.

Садови

Погодни за

Коментари

 

 

микробранова

 

 

 

печка

 

Алуминиумска фолија

✓ ✗

Се користи во мали количини за

 

 

 

заштита на храната од прегревање.

 

 

 

Може да дојде до искрење доколку

 

 

 

фолијата е премногу блиску до

 

 

 

ѕидовите од печката или пак ја има

 

 

 

премногу.

Чинија за печење

Не загревајте повеќе од осум минути.

Порцелански и

Порцеланот, грнчаријата,

земјени садови

 

глазираните земјени садови и

 

 

 

финиот порцелан се погодни, освен

 

 

 

ако не се декорирани со метал.

Картонски садови со

Одредена замрзната храна се пакува

полиестер за една

 

во вакви садови.

употреба

 

 

Амбалажа за брза

 

 

храна

 

 

Амбалажа за чаши

Може да се користат за загревање

 

од стиропор

 

храна. Подгревањето може да

 

 

 

доведе до топење на стиропорот.

Хартиени кеси или

Може да предизвика пожар.

 

листови

 

 

Рециклирана хартија

Може да предизвика искрење.

 

или метални додатоци

 

 

Садови од стакло

 

 

Сад за печка

Може да се користат ако не се

 

 

 

декорирани со метал.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Садови

Погодни за

Коментари

 

 

 

 

микробранова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

печка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Садови од фино

Може да се користат за подгревање

 

 

 

стакло

 

 

храна или течност. Деликатното

 

 

 

 

 

 

стакло може да се скрши или пукне

 

 

 

 

 

 

при нагло загревање.

 

 

Стаклени тегли

Капакот треба да се извади. Погодни

 

 

 

 

 

 

се само за подгревање.

 

 

Метал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Садови

Може да предизвика искрење или

 

 

 

 

 

 

пожар.

 

 

Кеси за замрзнување

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

со врвка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хартија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Чинии, чаши,

За краткотрајно готвење и

 

 

 

салфетки и хартија

 

 

подгревање. Исто така и за

 

 

 

за кујна

 

 

апсорбирање на влага.

 

 

Рециклирана хартија

Може да предизвика искрење.

 

 

Пластика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кутии

Особено ако е отпорна на топлина.

 

 

 

 

 

 

Некои пластики можат да се

 

 

 

 

 

 

искриват или да ја загубат бојата

 

 

 

 

 

 

при висока температура. Не

 

 

 

 

 

 

употребувајте пластика од меламин.

 

 

Фолија

Се користи за задржување на влагата.

 

 

 

 

 

 

Не треба да ја допира храната.

 

 

 

 

 

 

Внимавајте при отстранување на

 

 

 

 

 

 

фолијата, може да излезе врела пареа.

 

 

Кеси за

✓ ✗

Единствено ако се отпорни на

 

 

 

замрзнување

 

 

вриење и загревање. Не смее да е

 

 

 

 

 

 

херметички затворено. Боцнете со

 

 

 

 

 

 

вилушка доколку е потребно.

 

 

Восочна хартија или

Се употребува за да ја задржи

 

 

хартија отпорна на

 

 

влажноста и го спречува

 

 

маснотии

 

 

расипувањето.

 

 

: Се препорачува

✓✗ : Користете внимателно

: Не е безбедно

14

MW71B-03801L_BOL_MK.indd 14

 

 

2010-07-13 ￿￿ 11:44:24