FI

VAROITUS

Varmista, että kaikki jarrumekanismit ovat aktiivisia ja että henkilökunta on riittävän etäällä nosturin kuormasta ja köysistöstä ennen kuin vapautat sokan.

Jos sokkaa on vaikea irrottaa, kertoo se siitä, että sokka kannattelee kuormaa, koska jarrut eivät toimi kunnolla. Älä irrota sokkaa ennen kuin kuorma on jälleen hallinnassa.

nKiristysjärjestelmä

Joissakin nosturimalleissa on valinnainen kiristysjärjestelmä. Se säilyttää nostoköydessä automaattisesti ennalta-asetetun jännityksen.

Vaijerin kiristäminen voi johtaa sen voimaakkaaseen heilumiseen ylös ja alas. Pidä henkilökunta etäällä ja varmista, että tiellä ei ole esteitä.

VAROITUS

Kun kiristysjärjestelmä on aktivoitu, vaijeria aletaan kelata sisään tai ulos ilman erillistä merkkiä. Henkilökunnan tulee pysyä poissa nostoköyden ja kelan lähettyviltä.

Käyttäjän tulee kiristää nosturin nostoköysi ennen kiristysjärjestelmän aktivoimista. Kun kiristysjärjestelmä aktivoidaan, nosturi poistaa löysyyden automaattisesti.

Kun kiristysjärjestelmä aktivoidaan, käyttäjän tulee ottaa kuorma heti hallintaansa manuaalisella ohjauksella. Käyttäjän tulee tuntea kuorman koko ja nosturin kapasiteetti, jotta kuormaa voidaan hallita kunnolla.

Kiristyssäädintä täytyy säätää uusissa kokoonpanoissa tai kun kuormakapasiteetit muuttuvat. Katso lisätietoja säätämisestä nosturin mukana toimitetuista käyttöoppaista.

Jos valinnaista kiristysjärjestelmää käytetään nosturissa nostamisessa, lisävarotoimenpiteet ovat tarpeen. Kun kiristysjärjestelmä aktivoidaan kuorman riippuessa nosturista, valmistaudu tekemään säätöjä kiristyssäätimeen heti, jotta estetään kuorman laskeutuminen.

nManuaalinen Levelwind

Anna vain riittävän voimakkaiden henkilöiden, jotka pystyvät liikuttamaan vaijerin ohjauskahvaa koko matkan ja käyttämään nosturin säätöventtiiliä samaan aikaan, käyttää tätä laitetta. Anna toisen käyttäjän käyttää tarvittaessa vaijerin ojainta.

Nosturin ensisijaisen käyttäjän tulee tarkkailla kuormaa koko ajan.

VAROITUS

Älä käytä vaijerin ohjausta pakottamaan raskaasti kuormatun vaijerin paikoilleen. Jos kuorma on liian painava, jotta manuaalinen käyttö olisi helppoa, pienennä kuormaa tai säädä poikkeamiskulmaa.

Tarkista vaijerin ohjaus ennen jokaista käyttökertaa ja tarkkaile toimintaa käytön aikana. Pysäytä käyttö ja vaihda rullat, jos:

rullat eivät pyöri tasaisesti

kuluneet rullat haittaavat tasaista toimintaa

vaijeri koskettaa terästukia.

Älä käytä nosturia, jos vaijerin ohjaus on taipunut tai vaurioitunut.

Pysy etäällä vaijerin ohjauksen keskipisteen ja vaijerin ohjauksen sisäänmenokohdan puristuspisteistä.

Älä pane kättä muualle manuaaliseen vaijerin ohjaukseen kuin kädensijalle, kun nosturia käytetään.

Varmista, että manuaalista vaijerin ohjausta siirretään koko kelan pituuden verran, jotta vaijeri kelautuu tasaisesti.

Älä anna vartalon tai vaatteiden joutua liikkeenrajoittimen ja manuualisen vaijerin ohjauksen palkin väliin.

nKelaus ja vaijerin käsitteleminen

Käytä aina hanskoja tai soveltuvia käsisuojaimia, kun käsittelet vaijeria.

Kun vaijeria kelataan kelalle, varmista, että aiemmat vaijerikierrokset ovat tiukasti. Katso lisätietoja kohdasta VAIJERIN PUOLAUS sivulla 59.

VAROITUS

Älä milloinkaan anna henkilökunnan tarttua tai koskettaa vaijeria, kun nosturia käytetään.

Pysäytä nosturi heti, jos joku tulee alueelle yhden metrin päähän nosturin etuosasta tai takaosasta, joka on kuorman reitillä. Katso opas MHP2451 sivulla 11. A. Ei-alue; B. Pysy ettäällä tästä alueesta; C. Pysy etäällä kuorman reitistä.

Kun käsittelet vaijeria, älä koskaan pane kättäsi koukun varren alueelle tai lähelle nosturin kelasta sisään- tai uloskelautuvaa vaijeria. Varmista aina, että kuorma on kunnolla paikoillaan koukussa. Älä koskaan kiinnitä kuormaa koukun kärkeen, sillä se voi johtaa kuorman putoamiseen kiinnikkeestä ja aiheuttaa koukun taipumista ja lopulta pettämisen.

HUOMIO

Varmista, että kaikki ovat riittävän etäällä vaijerista, ennen kuin kiristät sen.

Vältä juontamista tai sivulta vetämistä. Tämä on toiminto, jossa nosturin kelan leveyden ulkopuolella olevaa kuormaa vedetään nosturia kohti. Katso opas MHP2449 ja hyväksyttävät poikkeamiskulmatiedot sivulla 11. A. Hihnapyörä; B. Poikkeamiskulma; C. Kelan kylki.

On erittäin tärkeää olla ylittämättä poikkeamiskulmaa ja että vaijeri ei kulje terävien reunojen yli (etenkin kelan kylki tai nosturin osat). Oikena poikkeamiskulman ylittäminen voi vaurioittaa vaijeria, lyhentää sen käyttöikää ja johtaa virheelliseen kelaukseen ja käyttöön.

Nosturia käyttäessään käyttäjän tulee tarkkailla kelaa ja vaijeria, kun sitä keltaan sisään ja ulos. Varmista, että vaijeri kelataan kelalle tiukasti ja tasaisesti kelan leveydelle. Huonosti kelattu vaijeri voi aiheuttaa liiallista hankausta ja johtaa kuumenemiseen tai kipinöintiin.

Varmista ulos kelatessa, että:

-vaijeri kelautuu tasaisesti kelasta eikä vaijeriin jää löysää, mikä aiheuttaisi vaijerin löystymisen

-vaijeri on paikoillaan kaikissa hihnapyörissä ja hihnapyörät pyörivät vaijerin mukana

-vaijeri ei aiheuta epänormaaleja ääniä, kuten napsahtelua tai poksahtelua

-vaijeri ei ole vaurioitunut eikä kulunut

-vaijeri on jännittynyt, jotta löysiä kierroksia ei pääse syntymään

-vaijeria on kelassa vähintään kolme kierrosta.

Varmista sisään kelatessa, että:

-vaijeri kelataan tiukasti kelalle (painon lisääminen kuormaan tai vaijerin jännittäminen voi olla tarpeen, jotta kelan vaijerikierrokset ovat tiukkoja). Katso Tiukka kelaus sivulla 60.

-vaijeri kelataan kelalle tasaisesti, niin että kierrokset eivät mene ristiin

-vaijeri on paikoillaan kaikissa hihnapyörissä ja hihnapyörät pyörivät vaijerin mukana

-vaijeri ei aiheuta epänormaaleja ääniä, kuten napsahtelua tai paukahtelua

-vaijeri ei ole vaurioitunut eikä kulunut

-vaijerin ei sallita ylittävän etäisyyttä kyljen halkaisijaan (kuten käyttöoppaissa on määritelty). Katso opas MHP2458 sivulla 11. A. Oikea kelaus; B. Etäisyys kylkeen; C. Tasaiset ja tiukat kierrokset kelassa.

VAROITUS

Pidä ihmiset etäällä kuorman reitistä.

nVaijerin pakkaaminen

Varmista, että nosturin vaijeri ei tartu mihinkään, sitä ei ylikuormiteta eikä vedetä tahattomasti, kun nosturia ei käytetä ja vaijerin päät on kiinnitetty. Varmista, että ympäröivät välineet eivät häiritse eivätkä kosketa pakattua ja kiinnitettyä vaijeria. Näiden varotoimien noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa nosturin ylikuorman ja vakavan sisäisen vaurion.

nKöysistö

Tässä oppaassa köysistöksi kutsutaan osaa, joka auttaa kuormaköyden kiinnittämisessä kuormaan ja nosturiin sovelluksen osana. Käytä vain hyväksyttyjä menetelmiä äläkä koskaan käytä vaijeria nostosilmukkana.

Jos pöly, pimeys, savu, lumi, sumu tai sade heikentää köysistöstä vastaavan tai nostomiehistön näkyvyyttä, operaatiota tulee tarkkailla tarkkaan ja tarvittaessa keskeyttää.

VAARA

Nosturin puomin, kuormaköyden tai kuorman sekä sähkölinjojen välisen kosketuksen aiheuttamaa kuolettavaa sähköiskua on vältettävä.

Varmista sellaisten nostokurkien rinnalla tai ympärillä työskenteltäessä, jotka ovat puomin pituuden päässä sähkölinjoista, että asiantunteva merkinantaja sijoitetaan aina käyttäjän näköetäisyydelle varoittamaan, kun koneen jokin osa tai kuorma lähestyy sähkölinjojen minimiturvaetäisyyttä. Katso lisäteitoja ASME B30.5 -ohjeista. Varovaisuutta on noudatettava työskenneltäessä lähellä riippuvia linjoja, joiden tolpat ovat etäällä toisistaan, sillä tuuli saa johdot heilumaan vaakasuorassa, ja tahaton kosketus voi syntyä. Älä koskaan tee köysistö- tai nosto-operaatiota, kun sääolot aiheuttavat vaaratilanteita henkilöstölle tai omaisuudelle. Nostettavien kuormien koko ja muoto tulee tutkia huolella, jotta voidaan määrittää, aiheutuuko vaaratilanteita voimakkaan tuulen aikana. Vältä sellaisten kuormien käsittelyä erittäin tuulisella ilmalla, joissa on suuria pintoja, joihin tuuli tarttuu. Voimakas tuuli voi tällöin aiheuttaa kuorman ohjauksen menettämisen, vaikka kuorman paino olisikin laitteiston normaallikapasiteetin rajoissa. Tuulella kuormaaminen voi olla erittäin vaarallista kuorman laskemiselle ja kuormaa käsittelevän henkilökunnan turvallisuudelle.

Tuulella kuormaaminen voi olla erittäin vaarallista kuorman laskemiselle ja kuormaa käsittelevän henkilökunnan turvallisuudelle.

Henkilökunnan, joka on saanut koulutusta turvallisessa nostolaitteiden käytössä, tuee vastata kaikista nostotöistä. Kaikkien nostotyössä käytettyjen osien tulee olla vahvistettu käyttöön ja vastata kuorman ja sovelluksen kokoa. Turvallisessa kuorman käsittelyssä koulutusta saaneen henkilökunnan tulee valvoa liikkuvia nostettavia kuormia.

Yhden henkilön tulee olla merkinantajana, kun nostettavaa kuormaan siirretään. Merkinantaja on ainoa henkilö, jolla on lupa antaa merkkejä, joilla ohjataan liikettä. Hänellä tulee olla näköyhteys nosturin käyttäjään, kuormaan ja kuorman alla olevaan alueeseen. Käyttäjä noudattaa vain merkinantajan ohjeita, LUKUUN OTTAMATTA pysähtymismerkkiä, jonka voi antaa kuka tahansa.

Varmista, että merkinantaja on hyvin näkyvissä ja että kaikki ymmärtävät käytetyt merkit.

Jos vaijerin suuntaa pitää muuttaa noston aikana tai sen pitää kulkea terävän reunan yli, suunnanmuutos voidaan tehdä hihnapyörän avulla.

62

Lomake MHD56250 Versio 5

Page 62
Image 62
Ingersoll-Rand MHD56250 manual Manuaalinen Levelwind, Kelaus ja vaijerin käsitteleminen, Vaijerin pakkaaminen, Köysistö